Nie jesteś zalogowany na forum.
Wskazałem Age palcem.
- Od zawsze ma koszmary. Z tego co mi opowiadała, wynika, że widzi ten rok i widzi akademię w koszmarach - powiedziałem sucho. - Nie znam się na tym, ale jak dla mnie to prosty przekaz, że ten pierdolony kamień czeka, aż ona go znajdzie... - mówiłem, aż dostałem kuksańca w ramię.
Falling victim to your fantasy
Damn, I love it that you're so creepy
- Lux! - jęknęłam, czytując jak uszy robią mi się różowe. - Co te koszmary mogą mieć wspólnego z tą sprawą? - wywróciłam oczami. Dobrze, że nie wspomniał, że muszę spać przy zapalonym świetle, bo brat czy nie brat, rozbicie, czy nie - dostał by po głowie.
alea iacta es kości zostały rzucone
"Ból ma swoją wstydliwość tak jak miłość"
Bądźmy odpowiedzialni, jak na dorosłych przystało. Ale kochajmy się tam szczerze jak tylko dzieci potrafią.
Wzruszyłem ramionami. Naprawdę wolałbym prowadzić tę rozmowę z samą Agnes.
- W gruncie rzeczy mogą mieć sporo wspólnego. Skoro od zawsze jesteś rozdzielona z kamieniem, mogą pojawiać się koszmary z nim związane. A skoro twoje koszmary mają miejsce w 1914, to tylko potwierdza moją... - zerknąłem na jej brata - ...naszą teorię.
They told me that to make her fall in love I had to make her smile
But every time she smiles I'm the one who falls in love
- Koniec końców i tak muszę odbyć tą podróż - westchnęłam. - Trzeba znaleźć kamień... Cokolwiek ma zmienić i... - spojrzałam na minę mojego brata, który cały napuchł od powstrzymywania się. Zawsze to samo... Kocham go, ale naprawdę to dobijające.
- Nie ma mowy. Nawet nie proś, wystarczy jeden Vogel do znalezienia kamienia.
Bądźmy odpowiedzialni, jak na dorosłych przystało. Ale kochajmy się tam szczerze jak tylko dzieci potrafią.
- No chyba cię pogrzało siostra! - wybuchłem. - Nie będziesz podróżowała tylko z nim! Nie zgadzam się, poza tym ty nigdy tego nie robiłaś, a ja już podróżowałem i wiem jakie to niebezpieczne i...
Vogel to w sumie profesor, a ty właśnie pierdolisz o nielegalnym wypadzie w przeszłość.
- Um... Chodzi mi... O to... - zerknąłem w stronę Profesora Góry. - Ładna pogoda?
Zaczynał mnie drażnić ten dzieciak.
- Lükex, wiem o twojej podróży z Desiree Vaughn, tak samo wie o tym Madame Montrose. I jeśli nie chcesz, żeby jednak zostały wyciągnięte z tego konsekwencje, to radzę się powstrzymać przed mówieniem niektórych rzeczy - powiedziałem chłodno. - Agnes będzie podróżować ze mną. Ty przeniosłeś się jeden raz. Ja mam prawie 100 lat i doświadczenie z podróżami w czasie. Ze mną będzie bezpieczniejsza.
Widziałam jak Vogel krzywi się i mamrocze przekleństwa prawdopodobnie po rosyjsku, albo w innym języku słowiańskim. Westchnęłam bezradnie, kładąc dłoń na jego głowie, by uspokoił się odrobinę.
- Dziękuję profesorze... Seth... Nieważne - skwitowałam, zasłaniając uszy włosami. - Czy Jerome może wiedzieć, gdzie jest mój kamień? Skoro ja go nie mam, jest obecnie pozostawiony bez opieki, co generuje niebezpieczeństwo... Nie tylko dla mnie.
Pokręciłem głową.
- Myślę, że nie powinien wiedzieć. Twoja przodkini nie jest głupia. Wie, że gdyby kamień został zniszczony, prawdopodobnie by zginęła. Na pewno dobrze go ukryła.
Odetchnęłam przynajmniej w tej kwestii.
- Czyli nie będzie trzeba się obawiać się przynajmniej jego... - zerknęłam na brata nadal pogrążonego w ogólnej nienawiści do świata. Czuję przez skórę, że on coś wykombinuje, ale co ja wiem.
- Tylko znaleźć kamień - westchnęłam.
- Trzeba będzie załatwić to jak najszybciej. - Pokiwałem głową, po czym zerknąłem na nią znowu trochę zmartwiony. - Tylko, Agnes, postaraj się uspokoić do tego czasu, dobrze? Niebezpiecznym byłoby zabieranie cię do innych czasów w takim stanie.
Jej brat dziwnie się nie odzywał. Miałem nadzieję, że nic nie wykombinuje.
- U mnie wszystko w jak najlepszym porządku, zapewniam! - skłamałam. Lux zerknął na mnie marszcząc brwi, ale tylko go uspokoiłam uśmiechem. Przecież u mnie jest zawsze wszystko w porządku.
Westchnąłem.
- Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest. - Jasne. - Dobrze, pójdę poinformować dyrektorkę o nowej misji. - Spojrzałem na Lükexa. - Nie kombinuj niczego.
- Ja? Nie, ja będę w chuj grzeczny - zaręczyłem grzecznie, nawet nie zerkając w stronę wielkoluda. To JA powinienem iść z moją siostrą, a nie ten nieznajomy... ugh.
- Wyrażaj się - powiedziałem, starając się ukryć irytację. Przeniosłem wzrok na Agnes. - Skontaktuję się z tobą, gdy omówię wszystko z Montrose. I postaraj się przekonać brata, żeby nie robił nic głupiego - powiedziałem, po czym dodałem ironicznym tonem. - Nie żebym nie wierzył w jego słowa.
- Przecież jestem czysty jak krokodyla łza - parsknąłem, wywracając oczami. - Nie zawracaj sobie tej wysoko osadzonej główki, takim kurduplem jak ja - dodałem, obracając się na pięcie i odchodząc, już planując jak powinienem to rozwiązać.
Westchnęłam patrząc za bratem.
- Przykro mi to mówić, ale on może się okazać większym niebezpieczeństwem niż Jerome - jęknęłam, szczerze mówiąc trochę tym rozbawiona. Ponoć wszyscy mali ludzie mają predyspozycje do robienia burdelu z dobrze ułożonych rzeczy.
- Właśnie tego się obawiam - mruknąłem. - Twój brat jest... wyjątkowy. - Choć niekoniecznie tego słowa bym użył. - Dlatego prosiłem, żebyś postarała się go przekonać. On nie wie, że może tylko wprowadzić cię w niebezpieczeństwo.
Otuliłam się ramionami.
- Chce pomóc, jak może. To naprawdę nic złego z jego strony, ale to jak to robi... Cóż... Postaram się zapanować nad nim, przysięgam - westchnęłam, starając się na tym skupić. - Dla jego dobra... - dodałam ciszej.
Zacząłem się obawiać, że musiałoby się stać coś naprawdę strasznego, żeby zrozumiał, że tylko szkodzi.
- Dla waszego dobra - poprawiłem ją. Przeczesałem włosy palcami i uśmiechnąłem się lekko. - Dasz sobie radę, Agnes. Jesteś silniejsza, niż ci się może wydawać.
Skinęłam głowę.
- Dziękuję... niestety Lux wie to zbyt dobrze. Nie zawsze będę mogła mu pomóc, a jeśli coś mu się stanie... - westchnęłam. - On nie zginie śmiercią naturalną, to jest pewne.
A rodzice zawsze mówili byś zaczęła się martwić o siebie, a przestała o gościa, który nie martwi się o nic.
- Jeśli będzie trzeba, można go tutaj uziemić. Ale nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. - Pokręciłem głową. - No nic. Postaraj się trzymać przed nim w tajemnicy, kiedy dokładnie będziemy się przenosić.
Pokiwałam głową.
- Jasne. Czy... mam się jakoś przygotować na tą podróż? - zapytałam, starając się ukryć niepewność.
- Na razie musisz się uspokoić. I nie panikuj. Widać po tobie - spojrzałem na nią wymownie. - Powiem ci więcej, jak wrócę od Montrose. Myślę, że to wystarczy, ale w razie jakbyś chciała wiedzieć coś więcej, możesz podpytać profesora Honesta. - Pokręciłem głową rozbawiony. - Tylko postaraj się nie zwracać uwagi na jego... zadufanie w sobie.
- Widać? Cóż, starałam się przynajmniej jak mogłam - westchnęłam drapiąc się po karku. - Okej... Honest to ten co sobie gawędził z Jermoe? Chyba jest teraz zbyt... poirytowany - zastanowiłam się. - Po prostu się uspokoje, reszty dowiem się w swoim czasie.
Kiwnąłem głową.
- Dobrze. W takim razie widzimy się za jakiś czas i przekażę szczegóły. - Uśmiechnąłem się. - Trzymaj się, Agnes. - Pożegnałem się.