Nie jesteś zalogowany na forum.
Pierwsze miejsce, które musiałam odwiedzić w Eastbury? Oczywiście - bar! Jeśli miałam tu zostać na dłużej, musiałam wiedzieć, czy jest wart mojej uwagi.
Ale już od kiedy spojrzałam w stronę barmana wiedziałam, że tak jest. Twarz mi się rozjaśniła.
- Arael! Cholibka, nie sądziłam, że cię tu spotkam! - Zaśmiałam się. - Wzięłabym piwo, ale skoro ty tu jesteś, to trzaśnij jakiegoś drinka.
Usiadłam na krześle barowym i rozejrzałam się. Zadziwiająco ciekawy wystrój. Mieli też dwa stoły do bilarda i tarczę do darta. Nie ma źle.
Jednak nie pasowała mi mina dziewczyny, która siedziała obok mnie. Coś mi nie pasowało.
- Nie wyglądasz, jakbyś piła, żeby się dobrze bawić - powiedziałam.
That's what you get when you let your heart win.
I drowned out all my sense away, with the sound of its beating.
Spojrzałam na nią leniwie, ale zaraz się uśmiechnęłam lekko.
– Bo nie piję, by dobrze się bawić. Ja bawię się, pijąc co dobre – doprałam, przekręcając jej słowa. – Rozalina. Też nie tutejsza? – zapytałam, lustrując ją pobieżnie.
– Każdy kto zna mnie, jest tutejszy – rzucił barman, idąc na zaplecze.
Powoli jak najpiękniejszy zachód słońca, znikam z twojego pola widzenia, zupełnie wbrew swej woli...
~~~
- Jeśli mówimy o barze, to każdy bar jest jak mój drugi dom, co brzmi, jakbym była alkoholiczką, ale zapewniam, że nie jestem. - Uśmiechnęłam się krzywo. - Oczywiście, że nie tutejsza. Przyjechałam sprawdzić, czy moje podejrzenia co do anglików są prawdziwe.
Wypiłam łyka drinka. Nie spodziewałam się niczego, co mogłoby być niedobre i miałam rację.
- Irlandia. Ta prawdziwa Irlandia. A ty skąd jesteś? Po akcencie wydaje mi się, że gdzieś ze wschodu.
Skinęłam głową. Gadała z sensem, więc postanowiłam na moment poprawić nastrój.
– Rosja, ale ta Moskiewska Rosja, a nie cała reszta zadupia – odparłam. – A twoje przypuszczenia, co do anglików są prawdopodobnie trafne. Mój cel był podobny gdy tu przyjeżdżałam, a póki co byłam z jednym przez chwilę i prócz całkiem udanego seksu, i pięknych widoków, nie ma nic do zaoferowania. Niedorajdy jeśli chodzi o uczucia – skwitowałam.
Powoli jak najpiękniejszy zachód słońca, znikam z twojego pola widzenia, zupełnie wbrew swej woli...
~~~
Westchnęłam.
- No, nie dziwota, że ludzie wierzą stereotypom. W każdym z nich jest trochę prawdy. - Przewróciłam oczami. - Pewnie sztywni, jakby mieli kije w tyłkach, prawda? - Zmarszczyłam brwi. - Dobrze, że chociaż seks był udany.
Upiłam trochę drinka.
– Czy kije to trudno powiedzieć, ale sztywniacy. Może mam lekko nachalny flirt, ale oni tylko się wycofują – wywróciłam oczami. – Oh, a jak spotkasz takiego niskiego Niemca, to pamiętaj, że świetnie całuje, ale charakter ma paskudny – dorzuciłam ze śmiechem.
~~~
- Anglicy sztywniacy, zapisane - zrobiłam gest odhaczania na liście w powietrzu. - Niemiec dupek, zapisane. - Powtórzyłam gest, po czym znowu napiłam się drinka. - Mam nadzieję, że nie jesteś taka zirytowana ze względu na nich wszystkich. Bo jeśli tak, to nie warto.
– Oh, w życiu. Może jestem dość młoda, ale miałam pełne przygód życie. W Moskwie dorasta się inaczej – parsknęłam śmiechem. – Poza tym, może i są nieziemsko przystojni, ale trzeba uważać. Część jest zakochana, albo już zajęta i mogą się stworzyć komplikacje – dodałam, a potem znów upiłam łyczek. – Właściwie jak się nazywasz?
~~~
Uderzyłam się dłonią w czoło.
- Kretynka! Zapomniałam się przedstawić. Równie dobrze mogłabyś mnie tak nazywać. - Prychnęłam. - Masz na myśli moje prawdziwe imię, czy to, którego tutaj używam? - Uśmiechnęłam się przebiegle. - Bo jeśli to drugie, to Eileen O'Hearn.
– Elieen... – powtórzyłam marszcząc brwi, ale zaraz zrozumiałam. – Irlandzki. No tak. Byłam tam kiedyś. Spokojne miejsca. No, a w Dublinie wielu przyjemnych chłopaków, ale imiona... cóż – zamyśliłam się. – Ale możesz powiedzieć, zobaczę, czy dam radę powtórzyć imię. A jak nie, to będę cię nazywać Kretynką – parsknęłam śmiechem.
~~~
Prychnęłam i odstawiłam szklankę na blat.
-Eibhlín Ó hEachthighearna - przedstawiłam się. - Pisze się trudniej, niż wymawia. Właściwie dla większości ludzi brzmi jakby Word złapał zwiechę. (wcale nie zgapiłam z tego, co mówiłaś xD)
Kiwnęłam głową.
- Dublin jest okay. Bywałam tam co jakiś czas. Powiedzmy, że miałam zajęcia dodatkowe. - Przewróciłam oczami i napiłam się znowu. - Swoją drogą, kojarzysz tę śmieszną Akademię w Eastbury? Chciałabym się tam zakręcić.
Pokiwałam głową z uśmiechem.
– Eastbury słynie z tego, że wszędzie gdzie się nie ruszysz szlajają się podróżnicy. Ma dłuższą historię niż Akademia w Londynie – wyjaśniłam. – Jestem absolwentką Moskiewskiej, ale zapewniam cię, że ta tutejsza jest sto razy lepsza. I seksowny nauczyciel... Musisz go sama zobaczyć, by zrozumieć, ale ten młodszy, jest najseksowniejszym nauczycielem jakiego widziałam – przyznałam, a potem zmarszczyłam czoło. – ...Ei-bh-lín... nauczę się – zapewniłam.
~~~
- Brzmi trochę jak Evelyn, tylko... no, trochę inaczej. - Przechyliłam głowę. - Zaraz zaraz... To znaczy, że ty też jesteś podróżniczką.
Poruszyłam się nerwowo na krześle.
- Ja nie chodziłam do żadnej Akademii. Co jakiś czas jeździłam do Dublina na elapsję. - Machnęłam ręką. - Ale teraz potrzebuję... czegoś innego. Swoją drogą przystojny nauczyciel, ale można tylko na niego popatrzeć, prawda? Chyba że to ten, z którym miałaś udany seks. - Zaśmiałam się.
Uśmiechnęłam się zadowolona, że w końcu mam kogoś kto nadaje na podobnych falach. Pochyliłam się lekko w jej stronę.
– Bardzo bym chciała by to był on, ale obecnie, jest w związku z jedną z uczennic. Nie jestem pewna jak zażyły to związek, ale i tak można flirtować, skoro nie jesteś jego uczennicą. No i zawsze lekki szantaż nie zaboli, nie uważasz? – zachichotałam. – Ta akademia byłaby nudna, bez spisków i dramatów.
Ostatnio edytowany przez Rozalina Egorova (2018-01-27 19:05:20)
~~~
- Jak każda inna - westchnęłam. - Wiesz, w sumie to nie jestem tutaj, żeby wyrywać, ale fakt faktem nie znoszę nudy. No i lubię sobie popatrzeć na przystojnych facetów - zaśmiałam się i poprawiłam włosy. - W sumie to nie rozumiem, co z nimi jest nie tak, że tobie się nie udało. Wyglądasz super, jesteś charakterna i na pewno potrafisz postępować z facetami. - Zmarszczyłam brwi. - Powiedz mi prawdę... Czy oni wszyscy są ślepi? Albo niedorozwinięci?
Kręcę głową, mimo woli odgarniając efektownie włosy.
– Nie mam zielonego pojęcia, ale oni chyba są jacyś niedorozwinięci. Rozumiem, nie myślą tylko o seksie. Jednak nie jesteśmy zwierzętami, ale nie dają się do siebie dobić. Tworzą jaką zaporę nie do przebicia – wywróciłam oczami. – Ale wiesz, to tylko stereotypy. Nie wszyscy tacy są, ale z drugiej strony, spotkałam tylko takich – westchnęłam niezadowolona.
~~~
- Sprawdzę sama. Jak na razie tylko potwierdzasz moje obawy... - Sprawdziłam godzinę. - Nie rozumiem tego. Zazwyczaj to mężczyźni muszą się ubiegać o względy kobiet, a tu jest na odwrót? I nawet nie chcą rozmawiać? Chore.
Spojrzałam na godzinę. Jak niedługo wyjdę, to zdążę ogarnąć sobie Akademię. Jakoś nie chce mi się szukać hotelów.
Westchnęłam tylko kręcąc głową.
– Świat schodzi widocznie na psy – skwitowałam tylko. – Zostaje nam tylko zatapiać smutki w przepysznym alkoholu – dodałam, wznosząc kieliszek.
~~~
- Przynajmniej jest przepyszny - zauważyłam. - Jedna pozytywna informacja: skoro faceci robią się tacy słabi, to znak, że niedługo zawojujemy świat. - Roześmiałam się i również uniosłam kieliszek.
Przyjemny dla ucha brzdęk i śmiech dwóch wojowniczych dziewcząt - zdcydowanie najpiękniejszy dźwięk jaki mieli szansę usłyszeć pozostali klienci baru.
– Tego się trzymajmy, siostro – zgodziłam się. – Polubiłam cię. Daj znać, gdy już się gdzieś zatrzymasz – dodałam z ochotą.
~~~
- Pewnie. Możemy wymienić się numerami i zgadamy się, żeby znowu tu wpaść. - Kiwnęłam głową. Dopiłam alkohol do końca. - Tym czasem muszę się zbierać. Nocleg sam się nie załatwi - przewróciłam oczami i wstałam z krzesła.
– Zrozumiałe, sama się muszę zbierać do hotelu – westchnęłam i zapisałam pośpiesznie swój numer, wciskając go w dłoń Eibhlín. – Zabawne, zwykle to mi dają swoje numery – parsknęłam rozbawiona.
~~~
Prychnęłam.
- Patrz, normalnie jakbym cię wyrwała. - Wzięłam kartkę i zapisałam swój numer. - A ty mnie. Dam znać jak mi idzie z facetami w tym zapyziałym mieście - zaśmiałam się.
Zasalutowałam niedbale i odprowadziłam dziewczynę wzrokiem. To musiałam przyznać - miałam już o niebo lepszy humor.
– A może ona jest w twim typie...? – zachichotał barman, na co wywróciłam oczami.
– To nadal nie twój interes, pedale. I dolej.
~~~